COVİD-19 PSİKOLOJİMİZİ NASIL ETKİLEDİ ?




COVİD-19 PSİKOLOJİMİZİ NASIL ETKİLEDİ ?


Covid-19 Çin'in Wuhan kentinde ilk olarak karşımıza çıkmış ve tüm dünyayı beklenmedik bir şekilde etkisi altına almıştır. Virüsün yayılım hızının kontrol edilememesi sosyal hayatımız üzerinde beklenmedik etkiler yaratmıştır. Virüsün hızlı yayılmasının yanında toplumun sosyal ilişkilerini uzaktan yürütmesi ve monoton yaşam düzenine geçmesi toplumda kaygı, depresyon  ve yalnızlık hissiyatının artışı gözlemlenmiştir. 

Türk psikologlar derneğine göre  ; psikolojik sağlamlığı destekleyen etmenlerin iyimserlik, esneklik, yaratıcılık, sosyal beceriler, sosyal destek, işlevsel başa çıkma becerileri olduğu bilinmektedir. Korku belirsizlik, tehdit ve alışılmadık bir yaşam sürdürme zorunluluğu karşısında ortaya çıkan olağan bir tepkidir. Başkalarıyla paylaşmak, yaratıcılık ve bazen de ağlamak gibi yollarla duyguların ifadesi mümkündür. 

  1. Durumla ilgili gelişmeleri ve bilgilendirmeleri güvenilir kaynaklardan izleyin. Uzman olmayan kişiler tarafından yapılan önerilere itibar etmeyin.
  2. İzolasyon/karantina süreci için gerektiğinde esneyebilecek planlar (günlük/haftalık, bireysel/aile ile) yapmaya çalışın. Bu planlar zamanınızı yapılandırmaya yardımcı olacaktır. Mümkünse izolasyon/karantina sona erdiğinde yapacaklarınızı da planlayın.
  3. Fiziksel olarak aktif olun. Bedensel hareketsizliğin strese bağlı tepkileri yoğunlaştırdığını, fiziksel aktivitenin stresle baş etmede önemini ortaya koyan çok sayıda bilimsel araştırma vardır.
  4. Zihninizi meşgul edin. İşinizi evden sürdürmek, evle ilgili düzenlemeler, kitap okumak size kendinizi iyi hissettirecektir.
  5. Bildiğiniz, daha önce deneyip yararlandığınız gevşeme yöntemlerini (diyafram nefesi, aşamalı kas gevşetme, meditasyon vb.) uygulayın.
  6. Fiziksel olarak uzak olsanız da, sevdiklerinizle bağlantıda kalmaya ve sosyal ağınızı korumaya çalışın. 
  7. İzolasyon koşullarında da, mümkün olan günlük rutininizi (uyku, yemek, çalışma saatleri gibi) sürdürmeye çalışın.
  8. Hijyen ve sağlık önerilerini takip edin ve uygulayın.
  9. Birbirinize ve ihtiyacı olanlara yardım edin, dayanışmanın iyileştirici gücünü akılda tutun. 
  10. Olağan zamanlarda size keyif veren, yapmaktan hoşlandığınız ve izolasyon koşullarında gerçekleştirebileceğiniz etkinlikleri düşünün ve yapmaya çalışın. “Her şey düzelsin, sonra yaparım” diye düşünme eğiliminde olabilirsiniz; ancak bunun size iyi gelmeyecek bir erteleme olduğunu hatırlayın ve hemen harekete geçin.
  11. Günlük yaşamın koşturması nedeniyle ertelediğiniz ve yapmak için evde olma fırsatı kolladığınız işleri hatırlamaya ve yapmaya çalışın. 
  12. İhtiyaçlarınızı karşılamaya özen gösterin, duygularınızı fark edin. 
  13. Salgının durması ve olağan yaşama dönüş için bütün dünyada uzmanların çalışmakta olduğunu ve bugünlerin sona ereceğini hatırlayın. 



Kaynak : Türk Psikologlar Derneği

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AĞ TOPLUMUNDA TEHLİKEDE OLAN DEĞERLER COVİD-19

EVGENY MOROZOV- MEDYA DEMOKRASİSİ